OLEJE

Kmínový olej    

Vítěz Regionální potravina kraje Vysočina pro rok 2018

Jsme výlučnými výrobci tohoto oleje v Evropě. Tradiční český dvouletý kmín kořenný dal vzniknout novému výrobku s charakteristickou silně aromatickou chutí tohoto koření. Vysoce koncentrovaný obsah silic, obsažený v tomto oleji předurčuje jeho roli při dochucování pokrmů, dresinků, zeleniny a masa. Je vhodný pro nakládání masa a zeleniny. Pro jeho velmi silnou chuť doporučujeme kmínový olej ředit s jiným olejem např. řepkovým za studena lisovaným.

Doporučuje se užívat jej při kolikách, zklidňuje trávicí systém, má příznivý vliv na dýchací systém, předchází respiračním onemocněním, blahodárně působí na laktaci mléka kojících žen.

Původ semen: kraj Vysočina

Olej z bílého máku

Držitel ocenění kvality KLASA pro rok 2018

Tento olej má lehkou oříškovou chuť a typickou jemnou vůni máku. Je vhodný pro ochucení salátů, studených omáček, těstovin a lze jej použít při pečení moučníků či dochucení finálních dezertů (např. potírat jím čerstvě vytažený jablkový závin). Je výborný také při dochucování hotového drůbežího či kachního masa. 

Vzhledem k vysokému obsahu vápníku a hořčíku se doporučuje jej konzumovat při špatné kvalitě vlasů a nehtů, při osteoporóze, pálení žáhy, při neurózách. Uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti v týlu hlavy. Skvělý i pro citlivou pleť kojenců.

Původ semen: kraj Vysočina

Lničkový olej

Lnička setá
Lnička setá

Zapomenutá olejnina s nezapomenutelnými účinky, to je jedinečná lnička setá. Dnes v ČR téměř nevyskytující se rostlina s velkým potenciálem pro podporu naší imunity. Ač příbuzná řepce olejce, svým složením připomíná spíše olej lněný (lnička obsahuje až 35-45% omega 3 nenasycených mast.kyselin). Avšak oproti lněnému oleji nepodléhá rychlému žluknutí díky vysokému množství vitaminu E, který je velmi silný přírodní antioxidant. Lničkový olej je bohatý na steroly, které účinně snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má prokazatelný vliv na snižování kardiovaskulárních chorob, účinný na artritidu, skvělý pro mozek, oči a nervy. Je vhodný jako masážní olej, účinně hydratuje i citlivou dětskou pokožku. Lze jej použít jako vlasová maska. 

Lničkový olej má svěží olivovou barvu, chutí připomíná kedluben nebo ředkvičky s oříškovými tóny. Má velmi příjemnou netradiční výraznou zeleninovou chuť, proto je vhodné jej využít především v kombinaci jakékoliv zeleniny, výrobě pesta, studených omáček, dochucení zeleninových polévek. Vhodný pro studenou kuchyni, lze použít k dušení pokrmů.

Původ semen: od března 2019 Jižní Morava


Olej bodlákový ( světlice barvířská)

Světlice barvířská se v minulosti využívala především pro barvení textilu a látek, což je již dávnou minulostí. Dnes světlice zaujímá svoji roli především v potravinářském průmyslu, kde je nejcennější právě za studena lisovaný olej do 40 oC. Právě takový vzniká nyní u nás ve mlýně. Účinky oleje jsou velmi široké, od použití na pleť a vlasy, jako účinný prostředek na snižování cholesterolu a cukrů v krvi, zvyšování imunity, čištění jaterních buněk a mnoho dalších zdraví prospěšných účinků.

Jeho chuť je jemná a oříšková, nepříliš aromatická - proto jej můžete zařadit do salátů, pomazánek, dipů, studených polévek apod.

Původ semen: od března 2019 Jižní Morava

Řepkový olej / Slunečnicový olej

ŘEPKOVÝ OLEJ

Klasika všech klasik, pokud váháte jak začít poznávat ty skutečně pravé za studena lisované oleje lisované do 40 oC, pak je nejlepší začít právě s těmito oleji. ŘEPKA OLEJKA je jednou z mála tuzemských olejnin, na které můžete smažit a zahřívat ji na vysoké teploty. Chuť a vůně toho pravého řepkového oleje musí být intenzivní, příjemně oříšková s charakteristickou chutí vlašských ořechů - připravené pokrmy s tímto olejem budou mít tuto ořechovou chuť. Lze ji použít v teplé i studené kuchyni, vhodný pro přípravu běžných pokrmů (saláty, omáčky, základy polévek, houby, jakékoliv maso, pečené moučníky, koláče a buchty. Mimořádně vhodný olej pro počáteční příkrmy kojenců.                    

SLUNEČNICOVÝ OLEJ

Typickým představitelem studené kuchyně, jeho chuť nejlépe vyniká právě při přípravě salátových zálivek, nakládání sýrů, výroby domácích majonéz a jiných studených omáček. Má jasnou zlatavou barvu, vůně i chuť je typická po slunečnicovém semínku. Výborný také pro výrobu kosmetických pleťových olejů a odličovacích emulzí.

Původ semen: kraj Vysočina a Jižní Morava 

Macerované oleje

Pro milovníky těstovin a rychlého vaření tu máme macerované oleje. Jsou vyrobeny nakládáním (macerováním) určitých druhů bylinek s naším za studena lisovaným řepkovým olejem. Tato macerace trvá po dobu minimálně 3 měsíců, řepkový olej zde nemá tak výraznou chuť a vůni. Díky této dlouhodobé a šetrné maceraci si tyto bylinkové oleje zachovávají intenzivní chuť i aroma po dané bylince.  Díky řepkovému oleji lze tento olej využít jak ve studené tak i v teplé kuchyni. Lze jimi ochutit saláty, dresinky, dipy, pesta, omáčky, maso, zeleninu či ochutit již finálně připravené steaky. Teď už stačí vybrat si ten Váš nejoblíbenější a začít experimentovat v kuchyni.

V současné době pro Vás vyrábíme Bazalkový olej a Chilli olej.

Původ semen: kraj Vysočina (řepkový olej)    

Pleťový olej

Mnoho žen a dívek netuší, že právě olej dokáže nejlépe a nejdokonaleji vyčistit pleť. Naše pleť produkuje kožní maz, který je přirozeně mastný, proto je nejúčinnějším přípravkem olej. Takový olej by měl být nejlépe za studena lisovaný, v potravinářské kvalitě a s nízkým stupněm ucpávání pórů ( tzv. komedogenní stupně). Olej nepůsobí mastně a velmi rychle se vstřebává. Tento olej je vhodný pro široké spektrum typů pleti, lze jej použít pro suchou, problematickou, atopickou, citlivou i zralou pokožku. Pleťový olej stačí nakapat na navlhčený vatový tampon a vyčistit pleť. Zbývající olej ponechte přirozeně vstřebat do pleti. Pro udržení té nejlepší kvality skladujte olej vždy uzavřený v originálním obale v chladničce.

Původ semen: ČR (olej z bílého máku, slunečnicový olej), Rakousko (olej z hroznových jader), Německo (konopný olej)

Oleje z partnerského mlýna 

V naší nabídce můžete nalézt a zakoupit si oleje našeho partnerského olejového mlýna v Bavorsku. Všechny olejniny mají jasný původ, jsou pěstovány malými farmáři v Německu (Bavorsko) či Rakousku a k jejich pěstování jsou použita pouze statková hnojiva. Všechny olejniny jsou geneticky neupravené a také lisovány do teploty 40 oC - splňují tedy nejvyšší RAW kvalitu ve zpracování. 

Dbejte tedy zvýšené pozornosti místu, kde a jak plodina roste, podporujte lokální malé pěstitele-výrobce.

Aktuálně nabízíme tyto olejniny:

Olej z černého kmínu (černucha setá)

Dýňový olej   

Olej z hroznových jader 

Konopný olej  

Sójový olej 


KMÍN A MÁK z Vysočiny

Kmín kořenný dvouletý

Koření, které netřeba dlouze představovat. Češi jsou největšími evropskými konzumenty tohoto koření a zároveň jedním z největších producentů tohoto koření v Evropě. Silným konkurentem mu je jednoletý kmín, pěstovaný v Polsku, Finsku či Kanadě. Největší rozdíl mezi těmito druhy je především chuť a podíl aromatických ceněných silic, které jsou u českého dvouletého kmínu ve vyšším podílu. Český kmín je od roku 2008, držitelem chráněného označení původu v rámci EU.

Jako členové asociace českého kmínu prodáváme pouze český dvouletý kmín, který má vždy průkaz původu.

Baleno vždy v látkovém pytlíčku ( 100 % bavlna ), který uchová kmínu tu nejlepší kvalitu a trvanlivost.

V současné době nabízíme také český dvouletý kmín s průkazem původu a certifikátem označení BIO kvality.  

Původ semen: kraj Vysočina 

Bílý mák, Modrý mák

Bílý mák je úžasná plodina, která Vás okouzlí svojí typickou lísko-oříškovou chutí a charakteristickou vůní máku. ČR se stále drží na vrcholu evropské produkce této olejniny, většina máku se však vyváží do zahraničí. Jeho silným konkurentem je dovozový levný mák z východu. Překvapivé pro mnohé může být i to, že mák v západních zemích není povoleno pěstovat, kvůli jeho obsahu narkotik a je tak považován za drogu. Opiáty se však nacházejí v samotné makovici, nikoliv v semeni. Oproti oleji obsahuje hlavně vysoký podíl bílkovin, a lze jej tak označit jako plodinu s vysokým obsahem proteinu, navíc obsahuje vysoký obsah vlákniny.

Bílý mák se používá stejným způsobem jako mák modrý. Lze jej tedy využít pro sladké pečení jen tak do salátu místo oříšků, do cukroví a dezertů.

Původ semen: kraj Vysočina 

V našem e-shopu naleznete také MÁK MODRÝ, samozřejmě také z Vysočiny.

BEZLEPKOVÁ MOUKA z Vysočiny

Připravujeme naši jemnou bezlepkovovu mouku z našeho bílého máku. Zařazení mouky je plánováno na měsíc květen.